Våra idrottare

Morgondagens stjärnor
Melanie Dahlberg, Alpint Landskrona Ski Club
Oskar Hoff – Simning, Landskrona Simsällskap

 

Melanie Dahlberg, Alpint
Landskrona Ski Club

Melanie är uppväxt i Helsingborg och har alltid haft ett intresse för sport. Vid 8 årsåldern ställde hon upp i sin första tävling i Hestra och tyckte att tävla i alpint var roligare än något annat. Därför blev det tidigt en satsning på alpin åkning framför alla andra sporter hon utövade. Under höstarna och vintrarna har hon alltid tvingats vara iväg på läger med skidklubbar och team, då hon tillhört Landskrona Ski Club, som rent geografiskt ligger där det nästan inte ska gå att ha en alpin klubb.

Efter grundskolan flyttade hon till Malung där hon började på Riksidrottsgymnasiet för alpint för att kunna kombinera studier med elitsatsning.

Under åren som ungdomsåkare har Melanie kunnat titulera sig USM mästare i slalom två gånger. Melanie har tagit poäng i Europacupen med 3 26:e platser. Melanie blev mexikansk juniormästare 2022 i slalom samt kom 3:a i San Marinos mästerskap 2022. Hon tog brons i Sveriges största nationella tävling Skistar Winter Games 2022 och ledde tävlingen efter första åket före bland andra Anna Swenn Larsson. Den största framgången hittills var att bli uttagen till junior-VM i St. Anton, i februari 2023.

Fr.o.m. hösten 2023 kommer Melanie att kombinera universitetsstudier med att träna och tävla för ett av USA:s bästa universitetslag i alpint, från University of Utah i Salt Lake City. Där kommer hon att få bästa möjliga träning- och tävlingsförhållanden och bo och studera bara en liten bit från bergen där de tränar. Förutom tävlingar mellan universitetens olika lag, som består av många internationella åkare, blir det tävlingar på de amerikanska motsvarigheterna till Europacupen, nämligen NorAm Cup.

Oskar Hoff, Simning
Landskrona Simsällskap

Oskar är en late-bloomer och var ingen simstjärna som ung. Han utvecklades sent fysiskt och var mycket mindre till växten än sina konkurrenter. Utan fysiska fördelar fick han fokusera på att träna hårdare och förbättra sin teknik. Hans klubb Landskrona Simsällskap fick fram en gyllene generation och gruppen hade några väldigt duktiga simmare – men han fick jaga i flera år.

2017 fick han sitt riktiga genombrott, trots en tuff handledsskada. Det blev ett JSM-guld och i SM-finalen lyckades han knipa ett silver; en av hans största upplevelser hittills i karriären.

När Oskar hade tagit studenten 2017 kunde han satsa fullt ut på simningen – och det gav resultat direkt. Han tog återigen ett JSM-guld på 100 m fjäril, men även på 50 m fjäril, något oväntat. Nu tog han också sitt första SM-guld på 100 m fjäril och ett silver på 50 m fjäril trots att han fortfarande var junior.

Han insåg att han var unik i start, vändningar och i undervattenssimning. Att ta SM-guld som junior är ovanligt, vilket gav Oskar mycket uppmärksamhet och gjorde att han togs ut till Nordiska Mästerskapen och gjorde debut i landslaget.

2019 erbjöds han ett scholarship på University of Tennessee; en skola som förfogade över ett av USA:s bästa simlag. På grund av en ryggskada flyttade han hem redan 2020. Han tvingades därefter satsa på 50 m fjäril och minska både antalet simpass och gympass rejält. Den nya träningen gav väldigt goda resultat och han sänkte sitt personbästa med 7/10 på 50 m och 100 m fjäril. Tyvärr fick han inte visa upp det, då alla tävlingar ställdes in p.g.a. pandemin.

Oskar har sedan 2021 de svenska rekorden på såväl 25 som 50 m fjäril. Sedan vintern 2022-23 har fokus riktats mot 100 m fjäril, som är en OS-distans. Oskar tävlade i 50 och 100 m fjäril vid VM i långbana i Tokyo sommaren 2023. Hans meriter är 2 svenska rekord, 13 SM-guld, 25 SM-medaljer och 7 JSM-guld och deltagit på 3 VM och 3 EM.

Nästa mål är främst OS i Paris 2024